top of page
Search
  • Writer's pictureAndreas Hansen

I huj og hast, mellem lovforslag og retweet




Politikerne har travlt som aldrig før. De skal både læse tungt lovstof og holde kontakten med følgerne på de sociale medier. Vi tager dig med på en arbejdsdag i folketinget, hvor det gælder om at holde tungen lige i munden.


Af Andreas Bülow Hansen, februar 2017.


8:17:

Kaare Dybvad skråner op af Dronningens Gade. Det er en overskyet tirsdag i marts og morgentrafikken er tæt, selv i Christianshavns sidegader. I hans arme sidder den to-årige søn Axel, som nysgerrigt spejder udover bilerne. Han ankommer til vuggestuen og afleverer knægten til pædagogerne. Et hurtigt kindkys og så er han ude på gaden igen. Han flår armene i vejret og får standset bus 9A i tide.


8:54:

Christiansborg tårner sig foran ham. Det har været Kaare Dybvads arbejdsplads i halvandet år, siden han i juni 2015 blev valgt ind igennem Sjællands Storkreds for Socialdemokraterne. Nu bevæger han sig ind i den åbne paternoster-elevator, som glider opad. Han kommer ind på sit kontor, hvor referater og baggrundsnotater flyder på bordene.


På hylden suppleres romaner af leksikale opslagsværker. En stor del af reolen er dedikeret til 16 bind om danske amter. Ved siden af er der store kort om befolkningsudvikling og demografi. Han åbner computeren og tjekker dagens mails.


“Nå, så har han skrevet igen. Der er en mand på Facebook som er vred over, at jeg har brugt ordet Ghetto-liste”, konstaterer Kaare Dybvad og tager et nip af kaffen. Han har fire åbne faner i browseren og 28 ulæste beskeder. Om mindre end 30 minutter starter hans første møde.


10.21:

“Men det er bare for lavt.”


De to konsulenter fra Boligselskabernes Landsforening nikker, imens Kaare Dybvad fortsætter sin talestrøm:

“Der er kun 19% almennyttige boliger i Københavns kommune. Det kan jo ikke bare løses administrativt.”


De har diskuteret værktøjer og politisk lovgivning, men det er svært at sammenstøbe konkrete løsninger. Konsulenterne er enige med den socialdemokratiske boligordfører, men uret tikker og snart er der kommunalvalg, hvor der skal præsenteres holdbare forslag.


10.56:

En journalist fra TV Øst har lagt en besked på Kaare Dybvads telefonsvarer. De vil gerne have et interview med ham, helst i dag. Han når lige at besvare inden han skal til gruppemøde. Det foregår bag lukkede døre. Mødet indledes med sangen “Så længe jeg lever”, valgt af sundhedsordfører Astrid Krag.


Lukkede døre er der til gengæld ikke på hans sekretær Birgitte Vestergaards kontor. Hun mærker dagligt det øgede pres på folketingsmedlemmerne:


“Der er blevet mere travlt herinde. Hver politiker får måske en 35-40 mails hver dag, men i den travleste tid, inden folketinget lukker i juni, er tallet 60-70. Der er blevet kortere afstand mellem den enkelte borger og politikerne, fordi det er lettere at få kontakt. Men det betyder også at folketingsmedlemmerne skal passe på ikke at løbe efter alle bolde”


12.30:

Han forlader gruppemødet før tid, henter sin jakke og haster ned ad trapperne. I Snapsetinget køber han en sandwich med oksebryst, pickles og peberrod. Så suser han ud ad hovedindgangen og prajer en taxa ved slotspladsens kant.


Vejen går mod Vesterport, hvor han skal til møde med sin redaktør på forlaget Peoples’ Press. Kaare Dybvad debuterede som forfatter i 2015 med Udkantsmyten - en debatbog om provinsen og konflikten mellem land og by. Nu er han så ved at skrive en ny bog. Om få minutter vil han få redaktørens feedback til det første manuskript.


14.31:

Sandwichen ligger i en uåbnet plasticæske og venter på ham i forlagets reception. Han tager den i hånden, hvirvler ind i svingdøren og ud mod Gyldenløvesgade, hvor han får standset bus 2A.


Forlaget har været glade for hans manus, men vil gerne have gjort debatbogen skarpere, mere selvkritisk og diskuterende. Og så skal han rode med en ny titel.


På bussædet kan han indtage frokost med den ene hånd, mens han tjekker mobiltelefonen med den anden. Twitter bliver scannet for vigtige nyheder og dernæst åbnes mailbakken. “Folk sender alt muligt til mig. Se, der er nogle der har holdt en

generalforsamling. De vil have en ny motorvej tværs gennem Jylland”, siger han og peger på et billede af nogle jakketøjsklædte mennesker i et forsamlingslokale.


15.01:

Han er tilbage på kontoret og tjekker Folketingets Live-TV. De er ikke nået særligt langt med behandlingen af lovforslag og han indser, at hans ordførertale om regeringens lovforslag på boligområdet vil blive en overordentlig sen forestilling.


16.44:

Interviewet med TV Øst sker foran trappen ned til salen. Han advarer om, at Dansk Folkepartis forslag om at ofre kan publicere billeder kan betyde en ny form for selvtægt, og at politiet selv bør opklare forbrydelserne.


21.41:

Han takker præsidiets 1. næstformand Henrik Dam Kristensen for ordet og begynder sin tale om boligpolitik. Inden da har han været i Christiansborgs fitness-center. Og spist indisk Chicken Tikka Masala. Og svaret mails.


Nu er hans arbejdsdag ved at slutte. I morgen skal han tidligt op

igen. Der venter en vigtig paneldebat i Korsør.

bottom of page