top of page
Search
  • Writer's pictureAndreas Hansen

Ejersbo skrev med døden i hælene
Forfatteren Jakob Ejersbos sidste år var en dramatisk kamp for at skrive 1.600-siders Afrika-triologi færdig. Det beretter hans biografist Rune Skyum-Nielsen i ny bog.

Af Andreas Bülow Hansen

Bøgerne strøg ind på bestsellerlisterne og anmelderne lovpriste dem. Liberty, Revolution og Eksil udkom i 2009 og vandt hurtigt læsernes gunst, men deres forfatter kæmpede indtil sidste åndredræt for at få dem skrevet færdig – og nåede ikke selv at opleve modtagelsen.


Mandag den 21. september 2016 er der musestille i Politikens presse. Den fabrikslignende sal på Rådhuspladsen i København er fyldt til bristepunktet. På scenen sidder to mænd og prøver at finde ord der forklarer den afdøde forfatter Jakob Ejersbos sidste år.


Begge mænd har et særligt forhold til Ejersbo. Johannes Riis var hans forelægger og ven, Rune Skyum-Nielsen er manden bag den nye biografi, der udkommer efter syv års research og samtaler med et hav af kilder. ”Han skrev med døden i hælene. Afrika-bøgerne var det, som hele hans liv handlede om”, siger Rune Skyum-Nielsen.

Kræft i spiserøret

I en lille lejlighed på Humlebækgade i København sad den 39-årige forfatter i efteråret 2007 og hamrede løs på tasterne. Han havde lige fået konstateret kræft i spiserøret og lægerne havde sagt at de kun kunne give livsforlængende behandling.


”Jakob sagde at hans sygdom var på stadie fire. Jeg gik hjem og slog det op på nettet. Der stod at han havde et år tilbage, måske halvandet”, siger Johannes Riis og bider sig i læben.

Livslang drøm

Fra da af handlede alt om at få Afrika-triologi skrevet færdig. Projektet havde været i støbeskeen længe. Han havde boet i Tanzania sammen med sine forældre fra 1974-76 og igen fra 1982-87 og hans oplevelser var blevet griflet ned som notater og skulle nu omsættes til en bog.


I slutningen af 2003 rejste Jakob Ejersbo til Tanzania for at researche til sin roman, men stoffet voksede sig hurtigt for langt og blev til en novellesamling, en roman og en kortroman.

Skrev til han segnede

Jakob Ejersbo blev ved med at skrive indtil sygdommen gjorde det fysisk umuligt. Den 10. juli 2008 døde han. Inden da havde han skrevet et brev med instrukser til Johannes Riis om hvordan bøgerne skulle redigeres og færdiggøres til posthum udgivelse på forlaget Gyldendal.


”Det var en ironi”, Johannes Riis stopper pludselig op midt i sætningen, kigger ned i gulvet og siger så: ”Ja, en fandens ironi, at Jakob ikke skulle opleve den modtagelse som bøgerne fik”.

Et fascinerende univers Bøgerne kredser om emner som race, kolonialistisk fortid, ulandsarbejde og menneskelige relationer i den skandinaviske koloni i Tanzania.

”Afrika-triologien er så fascinerende, at man ikke har lyst til at den skal slutte. Han bygger et univers op, hvor selv bipersonerne er tegnet helt tydeligt op”, siger Rune Skyum-Nielsen.


Den nye biografi om Jakob Ejersbo hedder Jakob var her og udkom 22. august. Rune Skyum-Nielsen er født 1978 og uddannet journalist fra Syddansk Universitet i 2002.

Comments


bottom of page