top of page
Search
  • Writer's pictureAndreas Hansen

DR nægter at gå Trump-amok
Dækningen af det amerikanske valg bør handle om politik og journalister skal forsøge at forstå hvorfor vælgerne stemmer som de gør, siger DR's ledende nyhedsredaktør Thomas Falbe.

Af Andreas Bülow Hansen

Der er trængsel ved bordene, nyhedsskilte lyser neonrødt og i studiet sendes der live. Der er travlt i DR Byens Newsroom på dagen op til det amerikanske præsidentvalg, hvor Illustreret Bunker har sat DR's ledende nyhedsredaktør Thomas Falbe stævne til en snak om mediets dækning af præsidentvalget i USA.

Gider ikke TV-moments

Valgkampen har varet i over et år og har denne gang været særligt udfordrende at dække: ”For os har det været vigtigt at sige, at der er noget rigtig vigtig politik bag ved alt det her. Donald Trumps TV-moments kan man meget hurtigt fortabe sig i”, pointerer Thomas Falbe.


Det har blandt andet givet sig udslag i at TV-Avisen er gået i dybden med de konkrete politikområder og hvad de betyder for almindelige mennesker i USA. Som eksempel fremhæver Falbe at der har været indslag om immigranterne, om sundhedspolitik, om frihandelsaftalen NAFTA-aftalen og den mere protektionistiske linje som Trump foreslår.


Neutralitet skal fastholdes

Nyhedsredaktøren lægger ikke skjul på, at Trump i manges øjne er en kontroversiel kandidat. Det stiller specielle krav til den journalistiske tilgang:

”Omkring 95% af alle meningsdannere og eksperter, der vil stille op til interview, støtter Hillary Clinton. Og hvordan leverer vi så en nuanceret og balanceret dækning? Vi har virkelig måtte briefe vores eksperter grundigt om at de skal holde lidt igen med deres meget personlige holdninger, at vi vil have det nøgterne frem”.


Journalister skal søge indsigt

Det betyder også at journalister må forsøge at forstå hvorfor der er en stor gruppe amerikanere som støtter Trump:

”Vi er enormt opmærksomme på at hans støtter skal tages alvorligt. Hvorfor vælger de ham? Vi må ikke gøre dem til karrikaturer.”


Som eksempel giver Falbe et indslag som en af DR's korrespondenter lavede med en dame fra Midtvesten som var skuffet over Obamas store sundhedsprogram. Hun kom fra middelklassen, havde bil, hus og familie, men ikke længere råd til at betale til sundhedsforsikringen.


”Hun vil noget andet nu, hun stemmer på Trump fordi han står for noget andet end de etablerede løsninger. I vores dækning må vi som medie være loyale overfor de vurderinger som mennesker som hende tager,” understreger Thomas Falbe.

Comentários


bottom of page